Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската публика в рамките

...
Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската публика в рамките
Коментари Харесай

Американската кинозвезда Уилям Болдуин оглавява журито на Синелибри

Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската аудитория в границите на 9-ото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри през октомври. Популярен артист, сценарист и продуцент, взел участие в десетки кино продукции с друга жанрова характерност, прочут и като един от четиримата братя Болдуин, той идва у нас в качеството си на президент на журито, което ще излъчи лауреатите на награди в главния конкурс: за най-хубав пълнометражен игрален филм по литературна творба!

Партньори на Болдуин в тази нелека задача ще бъдат: уважаваният канадски кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато („ Фрагменти от живота на една жена “, „ Мафия Inc. “, „ Самопризнанията на един рисков разум “); френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров („ Новата жена “, „ Руска химера “, „ Спомен за болката “), щерка на световноизвестния мъдрец, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров; нашумялата испанска телевизионна и киноактриса Карла Нието; българската театрална и кино звезда Иван Бърнев („ Обслужвал съм британския крал “, „ Полет над кукувиче гнездо “). Журито ще избира всред единадесет мощни конкурсни заглавия, множеството от които с министър председатели на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто. Победителят ще бъде разгласен на 20 октомври в зала 1 на Националния замък на културата - това ще е единствената опция феновете да се срещнат, а по избор и да се снимат, с представителите на интернационалното жури.

Веднага след награждаването ще се излъчи новият филм на Роман Полански – шеметната черна комедия „ Дворецът “, с която ще отбележим 90-ата годишнина от рождението на фамозния режисьор. Както прилича на филм с такова заглавие, уредниците плануват българската му премиера да се състои точно в зала 1 на НДК. Прожекцията на 20 октомври ще бъде единствена в границите на фестивала и единствената доказана за България след международната премиера на кино лентата във Венеция.

Никой не би посмял да отхвърли гениалните достижения на Полански в региона на филмовото изкуство и майсторската му работа по адаптирането на литературни творби и пиеси на огромен екран през годините. Достатъчно е да споменем заглавия като „ Офицер и разузнавач “, „ Тес “, „ Писател в сянка “, „ Касапница “, „ Горчива луна “, „ Деветата врата “, „ Бебето на Розмари “. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски генезис е притежател на всички огромни киноотличия, в това число „ Оскар “, „ Златна палма “, „ Златна мечка “, BAFTA, „ Сезар “ и „ Златен глобус “.
 
Билетите за премиерната прожекция на „ Дворецът “ в зала 1 на НДК са на early bird цена 14 лева до 14 септември в това число, а по-късно ще се продават на цени от 16, 17 и 18 лева Вече може да си набавите билети оттук.

* Синелибри 2023 ще се организира в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР